
Coraz większą popularnością cieszą się olejki naturalne, zwłaszcza roślinne, a ich zastosowanie jest coraz szerzej znane. Olej roślinny to nie tylko słynny olej rzepakowy. Rzućmy okiem na inne naturalne produkty. Być może któryś z nich okaże się Twoim nowym ulubieńcem!
Oleje roślinne – co warto wiedzieć?
Najwięcej właściwości mają oleje tłoczone na zimno. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jednak olej tłoczony na zimno ma krótką trwałość i nie zawsze nadaje się do smażenia z uwagi na niską temperaturę dymienia. Takie oleje muszą być chronione przed światłem, które zniszczy ich właściwości, dlatego sprzedawane są w ciemnych butelkach. Idealna temperatura przechowywania to około 7℃. Oleje tłoczone na zimno najlepiej kupować w małych opakowaniach. Dzięki temu szybciej je wykorzystamy i zapobiegniemy jełczeniu.
Olej roślinny do gotowania – co wybrać?
Olej słonecznikowy, rzepakowy i oliwa z oliwek najczęściej goszczą w domach Polaków. Pierwszy to uniwersalny produkt odpowiedni zarówno do sałatek, jak i do smażenia. To jeden z najpopularniejszych produktów w polskich kuchniach. Chociaż zawiera proporcje kwasów omega, które nie są korzystne dla naszego organizmu, jest doskonałym źródłem witaminy E. Z kolei olej rzepakowy jest bogaty w witaminy A, E, D3 i K. Oliwa z oliwek występuje w wielu odmianach. Najzdrowsze są oliwy extra virgin. Ich stosowanie pomoże obniżyć ciśnienie krwi lub poziom złego cholesterolu. Tłuszcz ten pomaga również w usuwaniu toksyn z organizmu.
Olej roślinny – lniany, z awokado i konopny
Olej lniany jest najbogatszy w kwasy tłuszczowe omega-3. Reguluje wydzielanie hormonów, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie. Spożywanie go łagodzi również bóle głowy, bóle brzucha i inne rodzaje obrzęków.
Olej z awokado to niesamowite źródło witamin. Zawiera witaminy A, B, C, D, E i K. Do tego dochodzą kwasy omega-9, które obniżają poziom złego cholesterolu. Olej z awokado nadaje się szczególnie do sałatek i dań z pesto. Znajdziesz go między innymi tutaj https://oqema.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne.
Dystrybutorzy oferują także olej konopny. To jeden z najbardziej wszechstronnych olejów naturalnych. Posiada bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jedną z właściwości tych kwasów jest hamowanie wzrostu komórek nowotworowych. Olej konopny zawiera również witaminy A, B, E, K, cynk, fosfor i magnez. Dzięki tym składnikom produkt ma zastosowanie zdrowotne i kosmetyczne. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, ale może być stosowany w leczeniu poważniejszych schorzeń. Olej konopny ma również zastosowanie kulinarne. Jest bogaty w cenne substancje odżywcze. Co więcej, można go wykorzystać do przygotowania pysznego sosu, ale także do dań. Z pewnością urozmaici serwowane dania i nada im ciekawego smaku, jeśli oczywiście będzie pochodził z dobrego i zaufanego źródła. Wystarczy wybrać mądrze, by cieszyć się z jego właściwości.